G-41LX5F9W7Q
top of page
  • siczlin

Strategické vedení účetnictví změní vaše podnikání. Jak?


Kdyby byla vaše účetní kapitánkou fotbalového týmu, viděla by celé hřiště, rozuměla hře, komunikovala s trenérem i ostatními hráči a vedla tým k vítězství. Takové účetní můžete důvěřovat, protože chrání vaše zájmy a hraje strategickou roli na vaší cestě k úspěchu. Je vaše účetní kapitánka, nebo spíš kustod? 



V tomto článku se dozvíte:

  • Proč hraje účetní klíčovou roli v rozvoji firmy.

  • Že účetní data = data pro byznys. O co přicházíte, když s nimi nepracujete.

  • Jak vám přesah mimo účetnictví pomůže k vyšším ziskům.


Jeden příběh z tisíce

Středně velká výrobní firma zaměstnává účetní. Doklady jsou v šanonech, daňové přiznání odevzdáno. Občas je trochu dusno, když chybí paragon za naftu nebo potvrzení o příjmech za vedlejší činnosti. Svou účetní si ale firma hýčká. Vždyť o společnosti i vedení ví úplně všechno. Nechce ji vyměnit, neplánuje ji propustit. Šéfové se v účtu nevyznají, kdo ví, kdo by přišel na její místo a co by ona při svém odchodu vynesla ven.

„Účetní by neměla být šedou eminencí, pracovat izolovaně v tichu své kanceláře. Každý manažer a vedoucí pracovník, stejně jako člen boardu, s ní potřebuje být v blízkém kontaktu. Jinak totiž přichází o mimořádně cenné informace s potenciálem rozvíjet byznys ,“ upozorňuje Martin Vančura, spolumajitel SIC Zlín.


Účetnictví transformuje podnikání

Řada firem vnímá vedení účetnictví primárně jako nástroj k vyhovění zákonům a nařízením. Málokdy v něm vidí prostředek pro řízení a rozvoj podnikání. Lenka Horáková, spolumajitelka SIC Zlín zdůrazňuje, že pokud je účetnictví správně vedeno, pomáhá optimalizovat náklady, zvyšovat efektivitu, podporovat byznys ve všech jeho sférách.

Z účetních dat totiž vyčtete spoustu užitečných informací:

1.       Finanční zdraví společnosti – Jsem v zisku, či ve ztrátě, jaký je vývoj v posledních měsících?

2.       Likviditu – Mám dostatečné zdroje pro krytí svých závazků? Kolik mám k dispozici peněz? Platí mi dodavatelé včas, mám včas uhrazeny své závazky? Nemám nepotřebné zásoby, kterých by bylo vhodné se zbavit?

3.       Rentabilitu – Vyplatí se mi vůbec mé podnikání? Nebude lepší dát své peníze na termínovaný vklad? Které produkty a trhy mi vydělávají více, které méně?

4.       Solvenci – kolik mám peněz na účtu dnes vím, ale kolik budu mít za půl roku? Mám si vzít úvěr pro rozvoj svého podnikání?

5.       Trendy a vývoj základních ukazatelů v čase včetně výhledu do budoucna

6.       Segmentovou výkonnost (podle produktů, služeb, oddělení nebo trhů)

7.       Náklady a výnosy (nejen součtové údaje, ale v členění dle jednotlivých druhů nákladů) - Mám kalkulace jednotlivých produktů? Vím, kde mohu ušetřit, na co mám zaměřit své úsilí?

8.  Daně – Umím využít všech odpočtů, neplatím daně, které nemusím?


Vytěžte účto na maximum

„Úkolem moderního a komplexního přístupu k účetnictví je sledovat vývoj dat a umět na základě jejich změn predikovat budoucnost. Jako majitel firmy tak například rozpoznáte přiblížení ke kritickému bodu a dokážete se mu vyhnout,“ popisuje Martin Vančura.

Takový přístup je ale možný pouze v případě, že účetní velmi úzce spolupracuje s controllingem, daňovými specialisty, finančním managementem, má k dispozici a dokáže naplno využívat software pro digitalizaci a automatizaci a zapojuje další nástroje pro efektivitu řízení podniku.

„V účetnictví, stejně jako jinde, se neobejdete bez komunikace. V případě, že vám ve firmě citelně chybí insighty do finančního zdraví, postrádáte předpovědi budoucího vývoje a nejste schopni rychle reagovat, je zřejmě nejvyšší čas na změnu. Vytěžte ze svých účetních dat maximum. Uvolníte si ruce a otevřete dveře prosperitě,“ uzavírá Lenka Horáková.



Zajistíme komplexní finanční řízení vaší společnosti, můžeme vás proškolit ve finančním řízení. Ozvěte se, pomůžeme vaší firmě růst.

101 zobrazení
bottom of page