G-41LX5F9W7Q
top of page
siczlin

Rok buvola v SIC


Psát blog o roce 2021 je začátkem února takříkajíc s křížkem po funuse. Naštěstí podle čínského lunárního kalendáře začal rok 12. února a skončil 31. ledna, a tak těchto pár řádků je zcela aktuálních. Takže jaký byl Rok Buvola?


V čínském lunárním kalendáři se v pětileté periodě přiřazují základní elementy (dřevo, oheň, země, kov a voda). Minulý rok byl spojen s prvkem kovu, ke kterému máme velmi blízko, protože našimi klienty jsou často obráběči, kováři, zámečníci či stavaři a protože tito všichni měli práce nad hlavu, nejinak tomu bylo u nás.


Znamení buvola se vyznačuje pracovitostí, vytrvalostí, důvěryhodností a silou. Tedy vlastnostmi, bez kterých bychom předcházející rok neměli šanci zvládnout. Často jsem si připomněl pořekadlo: „Chcete-li rozesmát pána Boha, seznamte ho se svými plány.“


Na druhé straně jsem měl z nám prezentovaného světa a sociálních sítí často pocit, že mnozí se rozhodli buvola zneužít, aby jejich oponenty nabral na rohy a následně nemilosrdně zadupal kopyty do země. Naštěstí máme ve svém okolí lidi, klienty, kteří ví, že nejlépe nám buvol poslouží, když ho zapřáhneme do pluhu a zúrodníme pole, abychom mohli zasadit či zasít a následně sklidit. Maximálně občas přátelský trknout či plácnout ocasem, když je třeba popohnat.


I my jsme tedy orali, seli (občas jsme tedy i něco pohnojili a to ve všech významech slova 😊), starali se o naše statky a výsledkem byla lepší sklizeň než tomu bylo o rok dříve. Připojili se k nám noví farmáři a farmářky, takže celkem už nás je 16. Nutno podotknout, že jsme značně genderově nevyváženi, ale za ty dvě třetiny žen jsem velmi rád a nechystáme se zavést kvóty pro muže.


Možná i proto máme za sebou úspěšný rok a dílčí neúspěchy jsou pro nás motivací dělat věci lépe. Nebo si jen prostě uvědomit, že nemáme na světě nárok pouze na bezvýhradný úspěch.


Taky jsem se dočetl, že rok buvola souvisí se zlatem, drahokamy, šperky. Nic takového jsem ale ve firemní pokladně nezaznamenal. Ale jedno vím jistě. A to, že naši zaměstnanci i klienti jsou nám nade vše drazí 😊.


Uaaaa…. Rok tygra je tady!


Martin Vančura

86 zobrazení

Comments


bottom of page