G-41LX5F9W7Q
top of page
  • siczlin

A účetní nebudou mít co žrát

Tato parafráze známého výroku o sklářích z filmu Pelíšky mi vytanula na mysli při sledování překotných novinek v oblasti AI (artificial intelligence), tedy umělé inteligence. Máme již za sebou první praktické zkušenosti v naši práci a musím se přiznat, že s překvapivě pozitivním efektem. Co se před 1 rokem odhadovalo, že bude AI trvat 5 let, zvládla za jeden rok. Zvědavost cože je ten chatGPT a jak funguje, asi přemohla většinu z nás. Tedy i mě. A výsledky mě příjemně překvapily. Například odpověď na otázku, proč manažeři neposlouchají rady konzultantů bych mohl podtrhnout a pravidelně si předčítat před každým důležitým jednáním s klientem.


Umělá inteligence začíná čím dál více zasahovat do našeho běžného života, aniž to víme. Máme se ji bát nebo ji vítat s otevřenou náručí? Během průmyslové revoluce v 19. století lidé rozbíjeli stroje, protože se obávali, že přijdou o pracovní místa nebo bude nenávratně zničen tradiční způsob života. Budou účetní, překladatelé, ale taky například programátoři či makléři rozbíjet počítače, aby zachránili své profese? A do jaké míry ovlivní AI práci řidičů náklaďáků nebo montážních dělníků? Dle některých odhadů zanikne za deset let až 800 milionů pracovních pozic, což je asi třetina celkové pracovní síly. Tyto předpovědi působí děsivě, obzvláště v souvislosti se současným rigidním vzdělávacím systémem, kde se naše děti učí stále stejným způsobem jako my před 40 lety. Do života potřebují zcela jiné kompetence a znalosti než letopočty, vzorce a rozlišování druhů vedlejších vět. Ale snad už i ve školství se blýská na lepší časy a možná právě nástup AI změny ve školství urychlí.

Minulost nám může být ovšem i nadějí, že o práci nepřijdeme. Před stoletím nahradily stroje těžkou lidskou práci a vznikly nové profese, nové obory a nemůžeme říci, že se životní úroveň snížila, ba právě naopak. Tak i nyní budou nahrazeny spíše rutinní profese a AI dá vzniknout profesím novým, pro lidstvo užitečnějším? Jsou to často úvahy spíše filosofické, jestli ten nový svět bude lepší, než ten současný. Nevíme, jaký bude, ale víme, že do značné míry bude takový, jaký si jej my jako lidstvo, ale i každý z nás udělá. Můžeme na umělou inteligenci nadávat nebo ji akceptovat, či ještě lépe využít ku svému prospěchu.


Takže i my ve firmě zkoušíme využít AI pro zvýšení efektivity procesů. Třeba při účtování faktur (s poměrně dobrými výsledky), psaní grantových projektů, výpočtech při řešení vývojových projektů a vůbec ke vzdělávání v širším slova smyslu. Určitě to pro nás znamená i určitou změnu v náboru zaměstnanců do firem, kdy tvrdé znalosti už nebudou mít takovou váhu a spíše budeme potřebovat lidi, kteří si umí vyhledat, ověřit a použít správné informace, dobře komunikovat, jsou kreativní. Pevně věříme, že ve spoustě věcí a profesí bude člověk pořád ještě dlouho nenahraditelný. Tedy snad.


mArtIn a Lenka

P.S. Tento blog opravdu psal člověk, slovo od slova 😊



33 zobrazení
bottom of page